dinsdag 1 mei 2012

Compleet verhaal: Terra Vorming


Terravorming

“Terravorming,” schalde de hoge piepstem van juf Helen door de luidsprekers van de bus, “is het proces waarbij de atmosfeer en het klimaat van andere planeten wordt veranderd zodat deze voor mensen bewoonbaar is. Nadat dit proces honderdvijftig jaar geleden in gang werd gezet op Mars en dertig jaar daarna op Titan...” Juf Helen onderbrak haar monoloog met een klap van haar hand tegen het metaal van de busdeur. “Matt! Let op!”
De jongen schrok op en scheurde zijn blik los van het platform in de verte waar de eerste rookwolken zichtbaar werden: een belofte van de nu snel naderende lancering.
“Venus staat nu op het menu van de honderden Nanorobotjes die haar oppervlakte zullen veranderen in de tuinen van Eden. Een nieuw huis voor vier miljoen aardbewoners en hun kinderen.” Ze gebaarde even naar de lucht en ging toen verder. “Allereerst zal het klimaat geschikt worden gemaakt voor de meest simpele levensvormen.”
 De kinderen luisterden nu aandachtig, in afwachting van lancering die ieder moment kon beginnen.
 “Het allereerste leven zal ontstaan in een voor mensen vijandige omgeving. Simpele levensvormen die geen zuurstof nodig hebben en beschermd zijn tegen de vernietigende UV straling van de zon door zich te nestelen onder rotsen, in grotten of diep in een zee van methaan. Na enige tientallen jaren komt het proces van fotosynthese op gang en zal er een atmosfeer met zuurstof ontstaan die al op die van onze aarde begint te lijken. Tegenwoordig duurt het slechts tweehonderd jaar voor een planeet veranderd is van een kale rots zonder atmosfeer in een volwaardige planeet met leven.”
Juf Helen stopte met haar les en gaf aan dat het tijd was om naar buiten te gaan. De bus met schoolkinderen stond op de hooggelegen parkeerplaats, van waaruit ze een perfect uitzicht hadden over het lanceerterrein van EAS, de ruimteorganisatie die het Terra Forming Program van de United Nations uitvoerde. Drie kilometer daar vandaan stond een dozijn raketten. Ze werden langzaam in stelling gebracht en rook begon uit de lanceerbuizen op te stijgen. Aan boord van de raketten waren tientallen clusterbommen die elk duizenden nanorobotjes bevatten. Machientjes die zichzelf konden vermenigvuldigen met elk beschikbaar materiaal en over ruim een half jaar over Venus werden verspreid waar ze zich ijverig aan hun taak zouden wijden.
Het aftellen was begonnen en eindelijk was het zover. De kinderen telden enthousiast af en juichten toen de eerste raket zich losmaakte van het oppervlak. Achter elkaar schoten ranke zilveren pijlen omhoog en verdwenen binnen enkele seconden uit beeld; behalve één. Vlak na het opstarten haperde er iets in de aandrijving. Het gevaarte steeg nog wel op maar na twee kilometer begon de raket te schudden en raakte uit de koers. Het maakte nog een paar rare bewegingen als een vogel in doodsnood en explodeerde toen met een oorverdovende klap.
De ramp leek aanvankelijk groter dan hij werkelijk was. Elf van de twaalf raketten waren op weg naar Venus, meer dan genoeg om het proces succesvol in gang te zetten. De snelheid van terra vorming werd hierdoor wel vertraagd, maar was niet onoverkomelijk.

De volgende morgen. De Sierra Nevada in Zuidoost Spanje. Een fragment van de raket was hier neergestort en had een krater geslagen in de rotsbodem. Bij het eerste licht kwamen tientallen machientjes naar boven kruipen en richtten hun paneeltjes naar de zon. Anderen koppelden aan om op te laden en stonden stil, als aalscholvers op een zonnige lentemorgen. Gravertjes verzamelden grondstoffen en bouwers begonnen aan een klein fabriekje. Onvermoeibaar werd de eerste vierkante meter in amper een week tijd omgetoverd tot efficiënt industrieterrein waar snel de eerste nieuwe robotjes van de lopende band rolden. Verderop stootte een kunstmatig mini-vulkaantje methaangas uit en liepen kleine leidingen naar een broeikasje waar Werkers begonnen aan de eerste kweek van algen.
Met succes waren de eerste stappen gezet. Binnen tien jaar zou de giftige atmosfeer vervangen zijn door een gezonde methaanvariant, vanuit waar zich leven kon gaan ontwikkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten